Uns 120 professionals de diferents serveis socials d’arreu de Catalunya, amb una gran representació de professionals de les comarques gironines i de gairebé totes les residències de la Garrotxa, varen assistir a la jornada sobre qualitat de vida i atenció centrada en la persona que, amb motiu del 20è. aniversari del centre, va organitzar la residència Montsacopa al Casal Marià.
La jornada, celebrada el passat 20 de novembre, va ser inaugurada pel Sr. Josep Berga, regidor de serveis socials de l’Ajuntament d’Olot, i la va clausurar el Sr. Josep Maria Corominas, alcalde de la ciutat.
La primera part va permetre reflexionar sobre el concepte de qualitat de vida de les persones ateses als serveis socials. La qualitat de vida s’entén com “un conjunt de factors que ens donen benestar personal”. Alguns dels factors que contribueixen a donar aquest benestar poden ser, entre d’altres, gaudir d’allò que a una persona li ha agradat sempre, decidir sobre com vol ser atesa, mantenir els vincles familiars i amistats o respectar els seus desitjos. Tot això configura el concepte d’atenció centrada en la persona, el model d’atenció en serveis socials i sociosanitaris més avantguardista i que ja fa dècades que s’aplica als països del centre i nord d’Europa i Amèrica, i que també s’està començant a implementar a la residència Montsacopa. En definitiva, es tracta que l’organització es posi al servei de la persona, i no que la persona s’hagi d’adaptar a les característiques de la institució, tal com ha estat passant amb el model assistencial clàssic.
Tot això, però, es complica quan la persona atesa pateix algun tipus de demència i no pot expressar els seus desitjos i preferències. En aquest sentit, durant la segona part de la jornada, els diferents ponents varen aportar estratègies d’intervenció per ajudar als professionals a apropar-se més a les persones amb demència, com la validació o la reminiscència, entre d’altres.
La residència Montsacopa va exposar la seva experiència mitjançant l’activitat assistida amb animals i adreçada a les persones amb demènia avançada que ha portat a terme, durant un any, en col.laboració amb Integra.
Una última taula va servir per reflexionar al voltant de l’abordatge de la sexualitat en les persones grans dependents i les persones amb diversitat funcional.
Un dels aspectes que varen destacar els assistents és l’elevada qualitat tècnica de les diferents ponències d’aquesta jornada sobre la qualitat de vida i l’atenció centrada en la persona.